Ovako je bilo u karate kampu Zadar 2010.
Prije nešto više od godinu dana, nakon spontanog pljeska koji su polaznici karate kampa Zadar 2009. prije puta kući poklonili svojim trenerima Nikoli Protuđeru, Kristianu Novaku, Aleksandru Vacki i Petru Hećimoviću, trenerski tim je bio zadovoljan odrađenim poslom. Vidjeti zadovoljstvo na licima članova Kluba i gostiju iz drugih klubova nakon više od 30 tehničkih i kondicijskih treninga u samo 6 dana i vidjeti kako se teško rastaju od starih i novih prijatelja moglo je značiti samo jedno – pogođen je dobar omjer kvalitetnog treninga, zabave i odmora. Tada je načelno dogovoreno da se sljedeće, 2010. godine ponovi takav kamp i pokuša pružiti još više, iako se to tada činilo teško izvedivim. Svatko tko malo bolje poznaje KK Croatia zna da je takvo planiranje nešto što se smatra samorazumljivim.
 
 
Ove godine još jedan korak dalje
Upravo je završio ovogodišnji karate kamp koji je trajao od 24. do 31. 7. Tvrditi da je nadmašio prošlogodišnji kamp bilo bi pomalo pretenciozno, s obzirom na premali vremenski odmak. Stoga ćemo samo navesti neke činjenice. Ove su godine odrađena čak tri treninga više nego prošle godine. Najstariji natjecatelji su prvih dana kampa uz jutarnji kondicijski imali još dva tehnička treninga na dan. Video analize i ove su godine bile važan dio plana i programa kampa, a sasvim se jasno vidio napredak u tom segmentu. Polaznici prošlogodišnjega kampa sada su bili mnogo sigurniji u svojim procjenama, nemaju više straha i srama progovoriti na sastancima te znaju već solidno argumentirati i razlučiti bitno od nebitnog. Trenerima natjecatelja u borbama Protuđeru i Hećimoviću i ove se godine u jednom dijelu programa pridružio juniorski prvak Europe i prvak Mediterana u borbama Nikola Dukić. Osobito veseli činjenica da su se grupi za borbe ove godine pridružili i Lea, Marko i Nikola koji u Klubu treniraju u grupi za odrasle. Trenerima u katama izuzetan je doprinos dala trostruka prvakinja Europe u katama Mirna Šenjug. Ona je zajedno s Kristianom Novakom i Aleksandrom Vackom individualno radila s najstarijim natjecateljima u katama Klemenom Plazarom (KK Velenje), Tomislavom Stolarom (KK Samobor) i Mihaelom Gec (KK Croatia) na tehničkim treninzima, ali i na svakodnevnim razgovorima i savjetovanjima u pogledu daljnjeg razvoja, načina treniranja, pravodobnog dizanja forme, motivacije, snalaženja pod natjecateljskim stresom. Bili su to doslovce treninzi „jedan na jedan” – tri trenera osvajača medalja na velikim natjecanjima na tri natjecatelja koja to mogu postati. Osim toga, Mirna je sudjelovala i na treninzima najmlađih kataša koji su učili katu Kankudai i mlađih natjecatelja koji su intenzivno radili na katama Gankaku i Kankusho. Oni su mogli vidjeti sasvim nov pristup učenju tehnike rada s kukovima te pomoću niza metodičkih vježbi spoznali važnost položaja tijela da bi se iz svake tehnike izvukla maksimalna brzina i snaga. Već i samo njeno prisustvo bilo je velika motivacija svakome da trenira najbolje što može. Vrhunski trenerski kadar i individualni pristup doslovce svakom polazniku – i to se u KK Croatia smatra samorazumljivim.
 
U trenucima odmora poticajna diskusija
Valja napomenuti da su i trenuci odmora ove godine obogaćeni novim sadržajima. Osim projekcija filmova i crtića, večernjih karaoka (u čemu su se ove godine okušali baš svi, pa i oni koji su se prošle godine sramili), kupanja pod trenerskim nadzorom, posjeta staroj jezgri Zadra i „Orguljama”, ove je godine bilo i organiziranih igara bez granica u kojima je rijetko tko ostao suh. Dan odmora iskorišten je i za neformalnu diskusiju na kojem su osim natjecatelja u borbama i katama sudjelovali treneri Protuđer, Vacka, Hećimović i Novak, gosti treneri Mirna Šenjug i Nikola Dukić te asistent s Kineziološkoga fakulteta u Zagrebu Daniel Bok koji je kao kapetan kata tima s Aleksandrom Vackom i Kristianom Novakom hrvatskoj reprezentaciji i klubu donio niz velikih rezultata. Oni su se u tih nešto više od sat vremena ležernoga razgovora dotakli mnogih tema o kojima se s mladim natjecateljima rijetko razgovara osobno. Poželjne osobine natjecatelja, motivacija za trening i natjecanje, odnos prema tremi i strahu od protivnika, racionalizacija treninga, prevencija ozljeda i ostali elementi koji čine karijeru natjecatelja u karateu bili su sagledani s tri aspekta – onoga uspješnih natjecatelja koji su završili svoje karijere, onoga vrhunskih natjecatelja u zenitu svojih karijera i onoga mladih natjecatelja koji tek počinju svoj uspon. Iskustvo s najviše razine karatea mora biti dijelom treninga i razvoja mladih natjecatelja – i to se u KK Croatia smatra samorazumljivim.
 
Disciplina i zabava nisu međusobno isključivi
Ravnateljica Omladinskoga hotela na Boriku Irena jednom je prilikom u prolazu dobacila glavnom treneru Protuđeru: “Nikola, hvala Vam, djeca su prekrasna.”, misleći pritom na činjenicu za koju su treneri u KK Croatia znali i prije -  djecu se u klubu uči disciplini od najnižega stupnja. Iako to nekima u početku ne odgovara, spoznaja da pravila na treningu i u životu nisu uvijek tu da bi se kršila nego postoje da bi se izbjegla opasnost za sebe i druge i da bi se naučilo što više u što manje vremena mnogima vremenom postaje dijelom osobnosti. I ove je godine vrijedilo gašenje svjetala u 11 za najmlađe i u 12 za starije, i ove su godine ostali posjetitelji kampa mogli preko dana imali prilike upoznati komunikativne i pristojne mlade karatiste. Veselja nije nedostajalo, o čemu svjedoči i činjenica da se polaznici ove godine nisu družili samo unutar svojih starosnih grupa, već nije bila rijetkost vidjeti one najmanje kako pjevaju karaoke ili se igraju s najstarijima. Može se ustvrditi da je ovaj, kao i prošlogodišnji ljetni kamp značajan poticaj za klupsko zajedništvo, a time i zalog za buduće rezultate kluba u natjecateljskim dosezima, edukaciji budućih trenera i sudaca i prije svega kvalitetnih osoba. I to se u KK Croatia smatra samorazumljivim. 
 
 
     
 
© copyright 2010. prokarate.eu. All rights Reserved